Toate stirile
E-mail:
Parola:    

Am uitat parola Cont nou
Esti persoana fizica si ai nevoie urgent de un medicament? Creeaza-ti acum un cont acum si posteaza cererea ta!
 
Top 3 cereri!
 
 
Top 5 stiri!
 
 
Farmaciile din Virginia:
 
SALVIA
farmcristalin
hypopharm
Valeriana s.r.l.
NU0, Ap9
AMALIA
veratrum pharma
Galenica Farm
fundeni
SC FARMACIA ANEMONA SRL

Stiri Farma.AgoraCentral.ro


Medicamentele pentru TBC si HIV/SIDA vor fi primele achizitionate in sistem centralizat - 348 vizualizari
 

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Dr. Raed ARAFAT, a declarat ca pentru achizitiile centralizate s-au ales, pentru inceput, medicamentele pentru TBC, HIV/SIDA, cele utilizate in terapie intensiva si urgente, iar economiile care vor fi realizate vor fi reinvestite permitand accesul unui numar mai mare de pacienti la tratamente.

Dr. Arafat a mai precizat ca noul sistem ar trebui sa intre in functiune pentru medicamente si materiale sanitare de la 1 iulie, iar pentru aparatura pe parcursul anului.

Dr. Raed ARAFAT si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Peter EVANS si Nigorsulton MUZAFAROVA, au prezentat pe 2 martie o evaluare privind organizarea centralizata a licitatiilor publice, dupa mai multe consultari cu reprezentantii mai multor spitale sau cu cei ai intitutiilor implicate in monitorizarea licitatiilor.

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) considera ca achizitiile centralizate vor putea aduce economii si de 600% la unele medicamente cumparate,...

2013-03-04

Retete standardizate pentru toate tarile membre UE, din octombrie - 536 vizualizari
 

Principalele probleme ale sistemului sanitar din Romania sunt finantarea insuficienta si accesul dificil al pacientilor la tratament, a reliefat Nela Pavaloiu, presedinte fondator al Platformei Europene de Dezvoltare,la conferinta cu tema "Sistemele de sanatate: propuneri inovatoare in vederea reducerii decalajelor uriase dintre Romania si Uniunea Europeana", anunta Agerpres.

Neajunsurile sistemului sanitar ar putea sa-si gaseasca rezolvarea prin introducerea pachetului de servicii medicale de baza si a unei retete standardizate pentru toate tarile membre, care sa le permita pacientilor romani sa-si procure medicamentele din orice stat membru al Uniunii Europene.

Europarlamentarul Petru Luhan a semnalat ca romanii au cel mai mult de suferit dintre toti pacientii din tarile Uniunii Europene, din cauza faptului ca listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lunga perioada inregistrata intr-un stat membru.

El a precizat ca exista o...

2013-03-01

Statul roman trebuie sa reduca termenele de plata din sanatate la 30 de zile - 576 vizualizari
 

Incepand cu mijlocul lunii martie, intra in vigoare o Directiva Europeana emisa de Comisia Europeana in urma cu 2 ani, in care se impune statelor membre sa reduca termenele de plata a facturilor din sanatate la 30 de zile, iar Romania este printre tarile care vor trebuie sa se supuna acestei legi.

Termenul de intrare in vigoare a Directivei 2011/7/UE, emise in urma cu doi ani, este de 12 martie, iar din moment ce Romania nu a cerut derogare de la termen, desi inregistra inca de pe atunci datorii foarte mari, va trebui sa aplice legea la termenul stabilit.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, nu isi face probleme din cauza restantelor mari. El sustine ca arieratele catre sistemul de sanatate sunt incluse in buget si ca vor fi achitate imediat ce acesta va fi aprobat.

Directiva Europeana 2011/7/2011, ce presupune si cui i se adreseaza?

Termenele in care se efectueaza majoritatea tranzactiilor comerciale in spatiul UE variaza in functie de fiecare tara in parte,...

2013-02-27

CSIRO lucreaza la un nou medicament impotriva gripei - 505 vizualizari
 

Cercetatorii de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) lucreaza, in prezent, la crearea unui medicament nou, numit Relenza, care se vrea a fi un tratament revolutionar universal impotriva tuturor formelor de gripa, o afectiune care omoara, anual, jumatate de milion de oameni din intreaga lume.

Relenza, medicament universal impotriva mutatiilor virusurilor gripale

Informatia conform careia un medicament nou impotriva gripei, numit Relenza, este in lucru in cadrul CSIRO a fost facuta publica in jurnalul Science.

Potrivit informatiilor aparute in jurnal, cercetatorii au testat deja antiviralul in laborator si au descoperit ca acesta isi dovedeste eficacitatea in prevenirea raspandirii unei game variate de tulpini ale virusurilor gripale.

Jenny McKimm-Breschkin, medic in cadrul proiectului de la CSIRO, sustine ca, de-a lungul timpului, virusurile gripale au suferit mutatii, iar unele dintre tulpinile noi aparute au devenit rezistente la tratamentele...

2013-02-26

Reactualizarea listei de medicamente si plata arieratelor, pe agenda discutiilor intre MS si ARPIM - 500 vizualizari
 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii si Adrian Pana, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, si reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au stabilit realizarea unui calendar de actiuni care sa includa, printre altele, perioada in care va fi reactualizata lista de medicamente, dar si plata arieratelor pe care unitatile sanitare le au catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare in cadrul unei intalniri ce s-a desfasurat in cursul zilei de 21 februarie.

Ministrul Sanatatii le-a solicitat reprezentantilor ARPIM sa vina cu propuneri de solutii pentru descurajarea exporturilor paralele astfel incat pacientii romani sa nu duca lipsa medicamentelor de care au nevoie.

De asemenea, Ministrul Sanatatii i-a asigurat pe reprezentantii ARPIM de intreaga sa colaborare, subliniind faptul ca isi doreste coerenta in politicile publice si predictibilitate.

Ministerul Sanatatii s-a angajat, in urma acordului incheiat intre Romania si FMI,...

2013-02-25

Un nou Cod de Conduita Etica privind promovarea medicamentelor pentru producatorii romani - 486 vizualizari
 

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a adoptat, in 19 februarie, un Cod de Conduita Etica privind promovarea medicamentelor pentru toti producatorii si distribuitorii de medicamente care incheie contracte de punere pe piata a medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.

Codul de Conduita Etica privind promovarea medicamentelor devine conditie prealabila obligatorie pentru dobandirea calitatii de membru al APMGR.Potrivit reprezentantilor Asociatiei, eliberarea medicamentelor pe baza de prescriptie medicala avea nevoie de niste standarde etice la care sa se raporteze - reguli de transparenta si de conduita, principii, dar si sanctiuni - iar acest document oficial ofera cadrul necesar pentru acest lucru.

Prevederi importante in Codul de Conduita Etica

Codul este impartit in zece capitole, iar printre cele mai importante prevederi se numara:

- interzicerea totala a mitei ca stimulent pentru furnizarea, vanzarea sau administrarea unui...

2013-02-20

EFPIA: Romanii traiesc mai putin decat ceilalti europeni - 429 vizualizari
 

Romanii traiesc, in medie, cu 5 ani mai putin decat europenii si se situeaza la finalul clasamentului, realizat de OECD Health Data, privind speranta de viata.

Printre tarile in care speranta de viata este mai mare decat a romanilor se numara Elvetia cu peste 80 de ani speranta de viata, urmata indeaproape de Islanda si Italia. Tarile vecine, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si singurele tari unde speranta de viata este mai mica decȃt a romȃnilor.

Rezultatele obtinute de studiul efectuat de OECD Health Data se apropie de datele prezentate in cel mai recent raport European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).

La nivel global, intre 40-59% din cresterea sperantei de viata pe o perioada de aproximativ 10 ani se datoreaza medicamentelor inovatoare si poate cel mai important, accesului la aceste medicamente.

Dan Zaharescu, Director...

2013-02-19

Industria plantelor medicinale si aromatice - cifra de afaceri de aproape un miliard de euro anual - 452 vizualizari
 

Industria plantelor medicinale si aromatice din Romania atinge o cifra de afaceri cumulata de aproape un miliard de euro anual, anunta AGERPRES.

Piata s-ar putea dubla rapid pe fondul cresterii cererii. Cultivarea plantelor medicinale si aromatice, procesarea acestora si producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice si diverse suplimente alimentare a devenit in ultimii ani o afacere banoasa, dovada fiind puzderia de magazine de produse naturiste aparute in toata tara. Iar potentialul natural al Romaniei este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc aici, flora medicinala este reprezentata de 800 de specii, dintre care 283 au proprietati terapeutice certe.

Daca inainte de 1990 exista in acest domeniu o singura intreprindere, evident, cu capital de stat, anume Plafar, in prezent exista zeci de societati private care se ocupa de cultivarea, procesarea si valorificarea plantelor medicinale si aromatice.

De asemenea, s-au format asociatii si grupuri de...

2013-02-19

Diclofenacul creste riscul de atac de cord si ar trebui interzis - 661 vizualizari
 

Diclofenacul, unul dintre cele mai utilizate antiinflamatoare nesteroidiene la nivel mondial, ar trebui interzis, sunt de parere cercetatorii de la Institutul de Stiinte de Evaluare Clinica din Toronto, Canada.

In urma un studiu elaborat, publicat in jurnalul de medicina PLOS Medicine, ei au descoperit ca diclofenacul creste considerabil riscul de atac de cord.

David Henry, autorul studiului cu privire la efecte negative ale diclofenacului asupra inimii sustine ca persoanele care consuma in mod regulat diclofenac au cu 40% mai multe sanse de a face un atac de cord, fata de persoanele care nu urmeaza un tratament cu aceste antiinflamatoare nesteroidiene.

De ce considera oamenii de stiinta ca diclofenacul are efecte nocive

Medicamentele pe baza de diclofenac suprima prostaglandinele si inhiba transmiterea semnalului dureros catre creier.

Prostaglandinele considerate "bune" dilata vasele de sange si cresc fluxul sanguin, in timp ce prostaglandinele "rele" favorizeaza formarea...

2013-02-19

Forum pentru farmacisti la Arad - 450 vizualizari
 

Pharma Business Services organizeaza sub patronajul Colegiului Farmacistilor din Romania o noua editie a conferintei Pharma Forum care va avea loc la Arad, la Restaurant Waterhouse, in perioada 21-22 februarie, incepand cu orele 09.00.

Moderatorul evenimentului este presedintele CFR, Prof. dr. farm. Dumitru LUPULEASA.

Pe parcursul celor doua zile, subiectele abordate la Pharma Forum vor atinge aspecte importante si de actualitate sistemul farmaceutic romanesc:

- Locul farmaciei in noua Lege a Sanatatii
- Dosarul electronic al pacientului, o poveste complicata
- Relatia farmaciei cu noile Casele de Asigurari de Sanatate
- Contractul - Cadru multianual – concluziile ultimilor doi ani
- Impactul reducerii termenelor de plata la 60 de zile
-Managementul stocurilor si fluxul de lichiditatilor
- Implementarea Regulilor de Buna Practica Farmaceutica
-Merchandisingul farmaceutic, utilizarea practica si eficienta a resurselor si tehnicilor
-Locul si rolul farmacistului in actul...

2013-02-18

Un virus modificat genetic distruge cancerul in faza terminala - 551 vizualizari
 

Medicii sunt ferm convinsi ca au descoperit leacul pentru tratarea cancerului in faza terminala intr-un vaccin care contine un virus modificat genetic. Vaccinul se numeste Pexa-Vec sau JX-594 si stimuleaza sistemul imunitar al organismului in acelasi timp in care se multiplica in interiorul tumorii canceroase.

Dupa faza de inmultire, virusul incepe sa actioneze distructiv asupra celulelor maligne, reducand tumorile si imbunatatind starea de sanatate a bolnavilor.

Descoperirea istorica a fost publicata in jurnalul stiintific "Nature Medicine" si se bazeaza pe un experiment facut pe 30 de pacienti bolnavi de cancer aflati in faza terminala. Dupa ce li s-a facut vaccinul, toti pacientii supusi experimentului au prezentat o remisie semnificativa a tumorilor, ceea ce a dus la o crestere a duratei de viata.

Pe 16 dintre pacientii participanti la studiu s-au testat doze foarte puternice ale vaccinului, in urma carora durata de viata le-a fost prelungita cu mai mult de jumatate decat li...

2013-02-13

Posibile controale la farmaciile de lant din Vrancea - 697 vizualizari
 

Presedintele CJAS Vrancea, Mihai Copaci, intentioneaza efectuarea unor controale la farmaciile de lant din judet pentu a opri acapararea pietei de catre lanturile farmaceutice, anunta AGERPRES.

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea a precizat luni ca trei lanturi farmaceutice elibereaza cele mai multe retele medicale iar in acest circuit sunt implicati si medicii care isi directioneaza pacientii doar catre aceste farmacii.

Mihai Copaci a spus ca intentioneaza sa discute si cu reprezentati ai Colegiului Medicilor, pentru ca medicii sa nu ii mai directioneze pe pacienti doar catre lanturile farmaceutice.

"Ne-am propus sa efectuam controale impreuna cu ANAF, deoarece contabilitatea acestor lanturi se realizeaza la nivel central si fac apel si la Colegiul Medicilor, sa se discute cu medicii specialisti si cu cei de familie sa nu mai indrume pacientii si sa lase libera alegere, in asa fel incat sa nu mai existe acest dirijism. Farmaciile independente sunt cele care...

2013-02-12

Proiect legislativ privind medicamentele generice - 559 vizualizari
 

Deputatii europeni au votat un proiect legislativ conform caruia pacientii ar trebui sa aiba acces rapid la medicamente generice mai ieftine.

Masurile propuse vor obliga autoritatile sa respecte noi termene si cerinte de transparenta privind stabilirea preturilor si rambursarea.

"Este inacceptabil faptul ca intarzierile in stabilirea preturilor si a termenelor de rambursare pentru medicamente poate depasi, uneori, 700 de zile. Sunt convinsa ca practici corecte pe piata noastra farmaceutica ar fi atat in beneficiul pacientilor, cat si al sistemelor nationale de asistenta medicala", a declarat Antonyia Parvanova (ALDE, BG), raportoare pentru acest proiect. Ea va negocia acum un acord cu ministrii UE. Textul a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 54 impotriva si 72 abtineri.

Deputatii europeni propun o limita de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preturilor si la rambursarea pentru medicamente generice, astfel incat sa fie disponibile mai repede, iar pacientii si...

2013-02-08

Acces rapid la medicamente generice mai ieftine, pentru europeni - 453 vizualizari
 

Deputatii europeni au votat un proiect legislativ conform caruia pacientii ar trebui sa aiba acces rapid la medicamente generice mai ieftine.

Masurile propuse vor obliga autoritatile sa respecte noi termene si cerinte de transparenta privind stabilirea preturilor si rambursarea.

"Este inacceptabil faptul ca intarzierile in stabilirea preturilor si a termenelor de rambursare pentru medicamente poate depasi, uneori, 700 de zile. Sunt convinsa ca practici corecte pe piata noastra farmaceutica ar fi atat in beneficiul pacientilor, cat si al sistemelor nationale de asistenta medicala", a declarat Antonyia Parvanova (ALDE, BG), raportoare pentru acest proiect. Ea va negocia acum un acord cu ministrii UE. Textul a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 54 impotriva si 72 abtineri.

Deputatii europeni propun o limita de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preturilor si la rambursarea pentru medicamente generice, astfel incat sa fie disponibile mai repede, iar pacientii si...

2013-02-08

Evolutia pietei farmaceutice a fost temperata in ultimul trimestru din 2012 - 499 vizualizari
 

Valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins nivelul de 3,13 miliarde lei la pret de distributie in cel de-al patrulea trimestru al anului 2012, in crestere cu 3,9% comparativ cu trimestrul 4 al anului 2011, estimeaza Cegedim Romania in conformitate cu rezultatele studiului Pharma & Hospital Report.

Directorul general Cegedim Romania, Petru Craciun transmite ingrijorarea sa fata de reducerea ratei trimestriale de crestere de la 5,2% in trimestrul 3 la 3,9% in trimestrul 4. Combinata cu rata anuala de crestere de 8,3% in lei pentru intreg anul 2012, rata trimestriala de crestere se afla putin sub prognoza de 8,9%.

In opinia lui Petru Craciun, finantarea pietei prin claw-back, asa cum s-a intamplat in 2012, nu este sustenabila. Directorul propune autoritatilor sa caute solutii atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu.

Consultati studiul integral AICI.

2013-02-07

 
Firme,
							afaceri,  Portal  Afaceri Romania